17. marts 2000

FM 2000/12

 

Almindelige bemærkninger

For at styrke den private opsparing til uddannelsesformål og til køb af hårde hvidevarer, møbler og tæpper i forbindelse med boligskift foreslås det, at landskassen yder et skattefrit rentetilskud til disse opsparingsformål, således at der herefter ydes rentetilskud til alle opsparingsformål, der er skattebegunstiget.

Endvidere foreslås det, at grænsen for ydelse af rentetilskuddet fra landskassen på 4 pct. p.a., der hidtil har været på 10 år, ophæves, således at rentetilskuddet ydes lige så længe opsparingen indestår på den skattebegunstigede konto.

Endelig foreslås det, at også pengeinstitutter, der har nedsat sig med en filial i Grønland, og dermed blevet begrænset skattepligtig til Grønland, skal kunne modtage indskud på skattebegunstigede opsparingsordninger.

I sammenhæng med disse ændringer skal den gældende bekendtgørelse med hjemmel i lovens § 10 samt aftalen med pengeinstitutterne, jf. lovens § 2 fornys, bl.a. ved en præcisering af at præmierente og rentetilskud er betinget af, at det er opsparingen eksklusiv præmierente og rentetilskud, som skal anvendes til formålet. Dette bevirker, at renter og rentetilskud ikke nødvendigvis skal anvendes til formålet. Endvidere skal det lægges fast, at det rentemæssigt er det først indbetalte beløb, der hæves først. Endelig skal dokumentationskrav ene i forbindelse med udbetaling opdateres.

Det kan oplyses, at der den 8. marts 2000 var oprettet 1.738 skattebegunstigede opsparingsordninger med et samlet indestående på kr. 28.500.000. Udviklingen i antal konti og indeståendet er vedlagt lovforslaget som bilag 1.

Lovforslaget forventes ikke at have nævneværdige administrative konsekvenser.

Det er ikke muligt at skønne over lovforslagets økonomiske virkninger for landskassen og kommunerne, men såfremt intentionerne om øget opsparing opfyldes, vil den samlede effekt være positiv for de offentlige kasser.

Med hensyn til rentetilskuddet må man med ovenstående forbehold formode et over årene stigende beløb. I år 2000, 0 kr., i år 2001, 0 kr., i år 2002, 50.000 kr. og i år 2003,100.000 kr., jf. iøvrigt bilag 1. Endvidere anslås Skattedirektoratets udgifter til den planlagte informationskampagne sammen med GrønlandsBanken og Sparbank Vest i efteråret 2000 at udgøre 50.000 kr.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser

 

Til § 1, nr. 1

For at fremme opsparingen til uddannelsesformål foreslås det, at landskassen yder et skattefrit rentetilskud til den foretagne opsparing, når indeståendet frigives til formålet. Det foreslås, at renten skal udgøre 4 pct. p.a. af den til enhver tid foretagne opsparing incl. grundrente.

Det skal præciseres, at ved uddannelser forstås "uddannelser" udenfor og efter folkeskolen, der er normeret til mindst 1 års varighed, medmindre der er tale om en uddannelse i umiddelbar forlængelse af en anden uddannelse samt at der er tale om skemalagt undervisning, der som hovedregel foregår i dagtimerne 5 dage om ugen. Det er uden betydning, om den uddannelsessøgende modtager uddannelsesstøtte, uddannelsesløn eller ej.

Den uddannelsessøgende kan fortsat vælge om indeståendet på kontoen skal udbetales som et engangsbeløb eller som en månedlig ydelse over uddannelsesperioden eller som en kombination heraf. Der skal som udgangspunkt ikke skønnes over, om det udbetalte beløb står i rimeligt forhold til studie- og leveomkostninger for studieperioden.

Er der tale om spekulativ udnyttelse i strid med bestemmelsens formål og hensigt vil der ikke være tale om opsparing til uddannelsesformål, hvorfor der i givet fald ikke skal ydes rentetilskud, ligesom præmierenten, såfremt den ydes, ikke vil være skattefri.

Såfremt den uddannelsessøgende afbryder sin uddannelse inden 1 år efter påbegyndelsen af denne, og ikke i rimelig tid efter påbegynder en ny uddannelse af mindst 1 års varighed, anses det indestående beløb ikke anvendt til et varigt uddannelsesformål, hvorfor rentetilskuddet i lighed med hvad der gælder for præmierenten, som hovedregel ikke vil være skattefrit.


Til § 1, nr. 2 og 3

Der er tale om konsekvensændringer.


Til § 1, nr. 4

Ændringen bevirker, at landskassen også skal yde et skattefrit rentetilskud på 4 pct. p.a. til opsparing til køb af hårde hvidevarer, møbler og tæpper i forbindelse med boligskift af den til enhver tid foretagne opsparing incl. grundrente.


Til § 1, nr. 5

Det foreslås, at bestemmelsen om at rentetilskuddet fra landskassen på 4 pct. p.a. ophører senest 10 år efter den første indbetaling ophæves, således at rentetilskuddet ydes i al den tid pengene indestår på den skattebegunstigede ordning. Det skal dog fortsat gælde, at rentetilskuddet først ydes når kontoen har bestået i mindst 1 år.


Til § 1, nr. 6

Der er tale om en konsekvensændring.


Til § 1, nr. 7

Det foreslås, at der også skal kunne oprettes skattebegunstigede opsparingsordninger i pengeinstitutter med skattemæssigt fast driftssted i Grønland, idet sådanne pengeinstitutter vil være begrænset skattepligtige til Grønland og således underlagt kontrol- og oplysningsbestemmelserne i landstingslov om indkomstskat.


Til § 1, nr. 8

Der er tale om en konsekvensændring.


Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven skal træde i kraft den 1. juni 2000.

Såfremt indeståendet på en opsparingskonto til uddannelsesformål eller til køb af hårde hvidevarer, møbler og tæpper i forbindelse med boligskift hæves den 1. juni 2000 eller senere, vil der skulle ydes et rentetilskud fra landskassen på 4 pct. uanset at indeståendet er indsat før den 1. juni 2000.